Ali KARAABALI
Pazarlama / Satış Yöneticisi
Sivil Toplum Uzmanı
IlgazFest Organizatörü
Kenevir ve Biz
CumhurbaÅŸkanımızın bir toplantıda dile getirdiÄŸi Kenevir, yıllar sonra yeniden ülke gündemimize girdi.Ülkemizin en önemli Sivil Toplum KuruluÅŸlarından olan Avrasya Stratejik AraÅŸtırma Merkezi (ASAM) konuyla ilgili olarak 19 Ocak’ta düzenlediÄŸi etkinlikte ,konuÅŸmacılar kenevir bitkisinin geçmiÅŸten günümüze kullanım alanlarını ve küresel güçlerin Kenevir Bitkisi üzerindeki oyunlarını anlattılar. Sizlere etkinlikte geçen konularla ilgili olarak ve kenevirle ilgili olarak birkaç çarpıcı bilgi vermeye çalışacağım.
İlk olarak, toplantıya bizleri davet ederek konu hakkında bilgi sahibi olmamızı saÄŸlayan Yeni Siyaset Kültürü Platformu BaÅŸkanı ve Asam Sözcüsü Faik Tunay ‘a teÅŸekkürlerimi sunarım.
DeÄŸerli Okuyucular,
Anadolu Asya kültüründe Kenevirin tarihine bakıldığında 8 bin yıllık tarihi görünüyor. Batılı kaynakların “Hâkim-i Tıp”, diÄŸer bir deyiÅŸle “Hekimlerin Piri ve Hükümdarı” olarak nitelendirdikleri İbni Sina’nın bin yıl önce yazdığı kitapta Kenevirle ilgili olarak birçok bilgiye yer vermiÅŸtir.
Kenevirin kullanım alanlarını sıralayacak olursak;
-
Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretmektedir.
-
Yine bir dönümlük kenevirden, 4 dönüm aÄŸaca eÅŸ kâğıt üretilebilir.
-
Kenevir tam 8 kez kâğıda dönüÅŸtürülebilirken, aÄŸaç 3 kez kâğıda dönüÅŸtürebilir.
-
Kenevir 4 ayda yetiÅŸir, bir aÄŸaç ise 20-50 yılda.
-
Kenevir, gerçek bir radyasyon temizleyicidir.
-
Kenevir dünyanın her yerinde yetiÅŸtirilebilir ve çok az suya ihtiyaç duyar. Ayrıca kendisini böceklerden koruyabildiÄŸi içintarım ilacına da ihtiyaç duymaz.
-
Kenevir ile yapılan tekstil ürünleri yaygınlaşırsa, tarım ilacı sektörü tamamen ortadan kalkabilir.
-
İlk kot pantolon, kenevirden yapılmıştır; hatta “kanvas” kelimesi kenevir ürünlerine verilen isimdir.
-
Kenevir, AİDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltma; romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, psikoloji, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalıkta kullanılmaktadır.
-
Kenevir tohumunun protein deÄŸeri çok yüksektir ve içindeki iki yaÄŸ asidi de doÄŸada baÅŸka hiçbir yerde bulunmamaktadır.
-
Kenevirin üretimi soyadan bile daha ucuzdur.
-
Kenevirle beslenen hayvanlar, hormon takviyesine ihtiyaç duymaz.
-
Plastik ürünlerin tamamı, kenevirden üretilebilir ve kenevir plastiÄŸinin doÄŸaya dönüÅŸmesi oldukça kolaydır.
-
Bir arabanın gövdesi kenevirden yapılırsa, dayanıklılığı çelikten tam 10 kat fazla olur.
-
Binaların yalıtımı için de kullanılabilir; dayanıklı, ucuz ve esnektir.
-
Kenevirle yapılan sabunlar ve kozmetik ürünler, suyu kirletmez; yani tamamen doÄŸa dostudur.
-
Kenevirin ayrıca ip, halat, çanta, ayakkabı, ÅŸapka yapımı için de ideal bir bitkidir.
Türkçe ‘de kenevir yerine kendir ismi de kullanılır. "Çedene tohumu" da denir. Kendir, kenevir bitkisinin sapından çıkarılan lifin ismidir. Kenevir lifleri ve tohumundan istifade edilen bir bitkidir. Kenevir kumaÅŸ, ip, denizcilik malzemeleri, kozmetik ilaç, otomobil kaportası, sabun, selüloz gibi birçok ÅŸeyin üretiminde kullanılır. Kenevir üretimine ilk olarak Asya'nın doÄŸusunda ılıman iklime sahip bölgelerinde rastlanmaktaymış. Hatta konuyla ilgili olarak Netflix’te bir belgesel bile yer almaktadır. Kenevir, Osmanlı döneminde "kendir, kettan, kendir lifi, kendir teli, tel kendir" ismiyle anılırdı. Kenevirin lifleri baÅŸta sicim, ip, urgan ve kumaÅŸ üretiminin önemli hammaddesiydi. Osmanlı donanmasının ihtiyacı olan urgan, halat gibi malzemelerin çoÄŸu da kendirden yapılmaktaydı. Osmanlı topraklarında kenevir daha çok Karadeniz bölgesinde ekilirdi. Bazı iller ÅŸunlardır; Samsun, Sinop, Kastamonu, TaÅŸköprü, Vezirköprü, Amasya, GümüÅŸhacıköy, Merzifon, Çorum, Tokat, Yozgat, ÇarÅŸamba, Terme, Ünye, Fatsa, Ordu, Trabzon, ÖdemiÅŸ, Tire, Burdur, Urfa, Suruç, Birecik ve Malatya bölgelerinde kenevir ekimi yoÄŸun olarak yapılırdı.
​
Kenevir ekimi yanında iÅŸlenip, mamul madde hâline de getirilir. Köylüler mahsulün bir kısmını pazarlar, bir kısmını ise kışın evlerinde bez, sicim, urgan, halat, çuval gibi ürün hâline getirirlermiÅŸ. Bu yolla bölgede küçük aile imalâthaneleri meydana gelmiÅŸti. Kastamonu ve çevresi, kendir üretimi bakımından fazla mahsul alınan ekim alanlarına sahipti. Özellikle GökIrmak'ın etrafındaki verimli araziler ve bu nehrin vadilerle birleÅŸtiÄŸi bölgeler kendir ve keten ekiminin yapıldığı yerlerdi. Bölge kendir üretiminin yanında imalinin ve ihracının yapıldığı önemli bir yerdi. TaÅŸköprü ve civarı kenevirin en çok ekildiÄŸi yerlerdendi. Kendircilik ve urgancılık imparatorluÄŸun sonuna kadar bölgede canlılığını korumuÅŸtu. Bölgede kendir ve kendir ürünlerinin satıldığı, kendirci esnafının çalıştığı Kendir Hanı vardı. Kastamonu ve civarından donanma için ve tüccarlar tarafından satın alınan ürünler İnebolu iskelesinden ihraç edilirdi. Kendirci ligin bitmesi ile TaÅŸköprü’de ÅŸimdilerde Sarımsak ekimi yapılmaktadır. O dönem ile , bu dönemi karşılaÅŸtırdığımızda hatırı sayılır kenevir üretimimiz olduÄŸu ortaya çıkmaktadır.
ASAM Kendir Enstitüsü yaptığı çalışmaya göre;
Milli tohumumuz yok olma safhasına gelmiÅŸ. Ve geçmiÅŸte 4500-5000 ton yerli tohumumuz varken, ÅŸu an TÜİK kaynaklarında bu miktar 980 kiloya kadar düÅŸmüÅŸ. Asam olarak bulabildikleri kadar tohumu bulup tekrar Milli Tohum üretmeye çalışıyorlar. Åžu an ülkemizde 19 ilde izin veriliyor. CumhurbaÅŸkanımızın açıklamasından sonra izin verilen iller artacağı kesin gözüyle bakılıyor.
Konuyu özetlersek eÄŸer;
Bugün dünyada 3 bin üründe kenevir kullanılıyor. UyuÅŸturucu olamayacak ÅŸekilde kenevir üretirsek, Türkiye'nin önü açılır.